18.04.2007 tarihinde yayınlanan 5627 Sayılı Enerji Kanunu ve Binalarda Enerji Performansı yönetmeliği gereği 01.01.2011 tarihinden sonra ruhsat alan binaların iskan ruhsatı alabilmesi için Enerji Kimlik Belgesi alması gerekmektedir. Aksi taktirde iskan alamayacaklardır. Bu tarihten sonra yapılan binalara Yeni Tasarlanan Bina denilmektedir. 01.01.2011 tarihinden önce ruhsat alan binaların, yönetmelikte yapılan son değişiklik ile 01.01.2020 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi alması zorunlu hale getirilmiştir. 01.01.2011 tarihinden önce ruhsat alan binalara Mevcut Bina denilmektedir.
Enerji Kimlik Belgesi vermeye yetkili kişi yada kuruluşlar önemlidir. Yeni Tasarlanan Binaların Enerji Kimlik Belgesini, Serbest Mühendislik Müşavirlik (SMM) Tescil Belgesine sahip ve bünyesinde Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığına sahip mühendis veya mimarlar bulunduran firmalar verebilmektedir. Mevcut Binaların Enerji Kimlik Belgesini, SMM ve Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı olmasının yanı sıra Etüt Proje Sertifikasına sahip mühendis veya mimar bulunduran firmalar verebilmektedir. Enerji Kimlik belgenizi alırken ilk dikkat etmeniz gereken konulardan biri firmaların bu konu da yetkisinin olup olmadığını iyi araştırmanız gerekmektedir. Aksi taktirde belgenizin geçerliliği olmamakla beraber binanıza ait verilerin uygun olmayacağını bilmeniz gerekmektedir. Firmanın bu belgeyi binanıza verebilmesi için asgari yukarıdaki şartları sağlaması gerekmektedir.
Enerji Kimlik Belgesi; Binaların ısıtma, soğutma, aydınlatma giderlerini ve sera gazı salınımını belirleyip, binanın sınıfını ortaya çıkarmaktadır. Ülkemiz enerji konusunda %75,6 oranında dışa bağımlı bir ülkedir. Elimizde bulunan enerjinin %30-35 civarını konutlarda harcamakta ve bu %30-35 oranında enerjinin yarısına yakınını gerekli önlemler almadığımız için dışarı atmaktayız. Bu kayıpları önlemek için önce kaçakları ve kayıpları öğrenmek gerekmektedir. Isı kayıpları için termal kameralar, aydınlatmalar için lüx metre gibi cihazlarla ölçüm yapılması gerekmektedir. Bu ölçümler sonucu binaların Enerji Kimlik Belgesi sertifikası hazırlanır ve binanın sınıfı belirlenir. Bu belirlenen sınıfa göre dışarıya gereksiz atılan enerjinin korunumu ile ilgili önlemler alınır. Bu şekilde enerji tüketimimizde azalmaya gidilebilir. Bu açıdan Enerji Kimlik Belgesi ihtiyaç ve gereklidir.
18.04.2007 tarihinde yayınlanan 5627 Sayılı Enerji Kanunu ve Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğinde belirtilen
-
50 m^2 nin altındaki yapılar
-
Isıtma Soğutma gibi işlemlerin yapılmayacağı alanlar ( depo vb.)
-
Kullanım ömrü 2 yıldan daha az olan binalar
-
Askeri binalar, depolar, cephanelikler dışında kalan tüm yapılar ENERJİ KİMLİK BELGESİ almak zorundadır.
18.04.2007 tarihinde yayınlanan 5627 Sayılı Enerji Kanunu ve Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğindeki ilgili madde gereği yetkili kurum ve kişiler tarafından hazırlanan Enerji Kimlik Belgesi geçerliliği 10 Yıldır. İskan almak için alınan enerji kimlik belgesi, yeni tasarlanan bir yapı olarak kabul edilip, yalnızca enerji kimlik belgesi uzmanı tarafından hazırlanırken , 10 yıl sonra bu yapı mevcut bina sınıfına gireceği için bu belgeyi tekrar alırken mevcut binaya yetki verme şartlarını( EKB Uzmanı ve Etüt Proje Yetkilisi ) sağlayan kurum veya kişiler ile irtibata geçmesi gerekmektedir.
Enerji Kimlik Belgesinde yan tarafta göründüğü gibi binanın enerji kazanımı ve enerji tüketimine kadar tüm bilgileri yer almaktadır. Enerji Kimlik Belgesinde, Bina enerji sınıfı ve CO salınım sınıfı bizim için en önemli parametrelerdir. Binanın enerji sınıfı ulusal ve uluslararası kanun ve yönetmelikler gereği minimum C olması istenmektedir. Enerji Kimlik Belgesinde yapılan etütler, projeler ve hesaplamalar sonucu binaların enerji performansı A’ dan G’ ye kadar sınıflandırılabilir. Yeni tasarlanan binalar A’ dan C’ ye kadar sınıflandırılması gerekirken, mevcut binalar A’ dan G’ ye kadar sınıflandırılabilir. Enerji performansı en yüksek bina A sınıfı iken enerji performansı en düşük bina G sınıfıdır. Ancak, yeni tasarlanan binalar, enerji sınıfı minimum C olacak şekilde tasarlanmalı ve inşası yapılmalıdır. Binanın sınıfını belirleyip C sınıfının altında bir sınıfta çıkan bir bina için ısıtma-soğutma sistemlerinde, havalandırma sistemlerinde, aydınlatma sistemlerinde gibi enerjiyi tüketen sistemlerde iyileştirme yapılması gerektiği ön bilgisini bu Enerji Kimlik Belgesinde bulabiliriz.